Etelä-Savon käräjäoikeus 3.5.2011

Tekijänoikeusrikoksesta tuomio OEM (Original Equipment Manufacturer) Windowsin COA (Certificate of Authenticity)-aitoustarrojen myynnistä. Asiano: R10/2009

Toukokuussa 2011 on langetettu tuomio nuorelle henkilölle tekijänoikeusrikoksesta jossa kyseinen henkilö myi huuto.net palvelussa COA-aitoustodistutarroja kaikkiaan 95 kappaletta (todistetusti).

Käräjäoikeus oli katsonut, että COA-aitoustodistustarra omaa teos oikeuden (yksilöidyllä numerosarjalla) ja antaa COA-aitoustodistustarran omaavalle henkilölle mahdollisuuden luoda kopion Windowsista. Itse COA-aitoustodistustarra ei sisällä lisenssi oikeutta joka antaisi COA-aitoustodistustarran omaavalle henkilölle oikeutta käyttää ja asentaa kopiota.
Samoin käräjäoikeus katsoi että OEM ehtona jälleenmyyntikielto olisi pitävä, eli vaikka käytännössä itse myynti “on laillista” kun se tehdään ehtojen mukaisesti niin mikään ei anna ostajalle käyttöoikeutta ko. tuotteelle, eli tuote on tällöin lisenssoimaton.
Tässä kohtaan siis pitäväksi katsottiin sen vuoksi, koska myyntitilanteessa annettiin ymmärtää ostajille että ei myydä vain tarraa, vaan myös käyttöoikeus.

Käräjäoikeus totesi myös, että itse media omaa teosoikeuden, jonka jälleenmyyntiä ei voida rajoittaa. Toisaalta pelkän median myynti ei sisällä lisenssiosaa eikä COA-aitouttodistustarrakaan lisenssiosaa tarjoa, eli pelkän median myynti ei oikeuta ostajaa asentamaan käyttöjärjestelmää itselleen ja viittaus tekijänoikeuslakiin 25 §.

Myyjä katsottiin olevan vastuussa ostajien suorittamasta luvattomasta kappaleenvalmistuksesta ja olevan velvollinen hyvitysvelvollisuuteen riippumatta oliko kyse käyttöoikeuden tai teoskappaleen luovutuksesta.
Myyjä siis syyllistyi välilliseen vastuuseen valmistajan valmistusoikeuden loukkaamiseen (tekijänoikeuslaki 2 § ja 57 §)
Välillisestä valmistusoikeuden loukkaamisesta on jaettu tuomioita aikaisemminkin ja tässäkin päätöksessä viitataan KKO: 2003:88 päätökseen.

Lähtökohtaisesti kohtuullinen hyvitys laittoman ohjelman myynnistä/käytöstä on ohjelman vähittäismyyntihinta (KKO 1998:91).

Päätöksessä viitataan mm. Helsingin Hovioikeuden päätökseen 11.12.2006 no 3811, R 05/3721 jossa todetaan että tietokoneen luovutuksessa on kyse useimmiten käyttöoikeuden luovutuksesta, eli teoskappaleen luovutuksesta.

Tuomio

Tekijän rangaistusseuraamukset olivat 50 päiväsakkoa sekä valtiolle maksettavaksi todistelukustannukset 321,66 euroa.
Microsoftille tekijä joutuu maksamaan tekijäoikeudenloukkaamuksesta 8900 euroa +korot vuodesta 2009 lähtien, joka on 1/3 ohjelmistojen vähittäismyyntihinnoista (alv 0%).
Käräjäoikeus kohtuullisti alkuperäistä vaatimusta, koska myytävänä ei ollut tuotetta kokonaisuutena, vaan ainoastaan osa jossa ostajille jäi “asennusmedian” hankkiminen erikseen.

Tuomiolauselmasta ei selviä kuka maksaa oikeudenkäyntikulut, mutta oletan että ne maksavat “veronmaksajat” koska syytetty on työtön ja näin ollen oletettavasti maksukyvytön. Teon hetkellä henkilö oli työssä josta hän myös COA-Aitoustodistustarransa sai purkaessaan poistoon meneviä tietokoneita.

12 comments

 1. Hei, en ymmärtänyt kokonaisuutta, enkä löytänyt muita lähteitä.

  Otetaan oikein hitaasti, kun ‘ostan Windowsin’ mitä minä saan?
  -DVD-levy (‘asennusmedia’)
  -lisenssitarra (‘COA’)

  Onko lisenssi (abstrakti) sama asia kuin lisenssitarra (konkreettinen)?

  Saako Windowsin jälleenmyydä eteenpäin jos myy levyn ja siihen kuuluvan tarran (ja abstraktin lisenssin) samassa nipussa?

  Ja OEM tarkoittaa, että koneen valmistaja on laittanut Windowsin jo valmiiksi koneeseen ja kyseinen lisenssi on sidottu juuri nimenomaiseen koneeseen? (omistaja ei saa siirtää tällaista lisenssiä edes toiseen omaan koneeseensa?)

  Ja tässä mainitussa jutussa tuomio tuli siis siitä, että henkilö myi juurikin noita OEM -tarroja? Olisiko COE tarrojen (ilman levyjä) myynnistä tullut myös tuomio?

  1. Lisenssi ei ole sama kuin COA-tarra.
   Lisenssi koostuu monesta eri asiasta.

   OEM Windowsia ei siis saa myydä COA-tarran ja Mediankaan kera.
   Tuomio oli ko. tapauksessa pienempi koska myytiin vain COA-tarroja, eli toisinsanoen OEM tarroja.
   Jos myyjä olisi myynyt myös alkuperäisen median COA-tarran kera, olisi tuomio ollut päätöksen mukaisesti kovempi.

   “Ja OEM tarkoittaa, että koneen valmistaja on laittanut Windowsin jo valmiiksi koneeseen ja kyseinen lisenssi on sidottu juuri nimenomaiseen koneeseen? (omistaja ei saa siirtää tällaista lisenssi edes toiseen omaan koneeseensa?)”

   Juuri näin. Ei saa siirtää toiseen koneeseen eikä myydä ilman ko. konetta eteenpäin.

   Muistutan että tämä rajoitus koskee vain OEM versiota Windowsista. Jos ostaa Retail pakettina, joka tosin on n. 2X kalliimpi OEM Windowsiin verrattuna, ei Retail Windowsia ole rajoitettu jälleenmyynnin osalta ja Retail Windowsin saa siirtää toiseen koneeseen.

 2. Koneen mukana siis saattaa joutua pakolla ostamaan ohjelmiston jotta saa ostettua koko koneen mutta jota ei voi edes myydä eteenpäin? Mikäs järki tässä on?

  Saako samat ehdot sovellettua esim. huonekaluihin ettei niitä saisi muutossa viedä talosta toiseen?

  1. Lyhyesti:
   OEM käyttöjärjestelmää ei osteta siten, että omistus siirtyy ostajalle.
   Sinä ostat vain rajoitetun käyttöoikeuden.
   OEM versio on käyttöoikeuksiltaan rajoitetumpi kuin Retail versio jossa yksi OEM rajoituksista on nimenomaan jälleenmyynti oikeus.

   OEM version voi myydä eteenpäin, mutta vain sen tietokoneen mukana jonka mukana se on hankittukin.
   Rajoitettu OEM versio on myös puolet halvempi kuin vähemmän rajoitettu Retail versio.

   “Pakko” on mielestäni hieman absurdi, koska sinulla on kuitenkin vaihtoehtoja.
   Ainahan voit mennä ostamaan tietokoneen sieltä, missä ei pakolla myydä sinulle sellaista mitä et haluat.

   1. Ainoa toimittaja jolta kannettavan saa ostettua ilman windowsia halvemmalla kuin windowsin kanssa on käsittääkseni Lenovo ja silloinkin pitää tilata saksan maalta.

    Vaihtoehdot ovat mielestäni aika vähissä.

    Dellistä olen toki kuullut huhuja että toimittavat kannettavia ilman windowsia, mutta en ole vielä ensimmäistäkään nähnyt ilman.

    Tuossa OEM versiosta tuli lähinnä mieleen että pitääkö koneen olla kokonainen jotta oem version oikeus kulkee mukana vai riittääkö pelkkä kotelo johon kyseinen tarra on liimattu?

    1. Kannettavien osalta valinnan vara on melkoisen vähäistä. Lenovolta löytyy Linux läppäreitä.
     Dellillä oli ainakin muutama malli vielä n. kuukausi sitten Linuxilla heidän verkkokaupassaan.
     Linux kannettavien myynti on keskittynyt maihin, jossa niitä meneekin kaupaksi. Suomen markkinat ovat sen verran pienet ettei niille juurikaan ole kysyntää.
     Kysyntää on aika-ajoin testanneet eri toimittajat, mutta kun ei ole menekkiä, niin ei niitä kannata hyllyissä pölyttymässäkään pitää.
     Suuremmissa erissä on hyvinkin helppoa saada läppäreitä Linuxilla varustettuna, mutta tällöin erät pitää olla vähintään 20 kappaleen luokkaa tai jopa suurempia.
     Jos kuitenkin haluaa jonkin tietyn läppärin Linuxilla, niin suosittelen lukemaan tämän kirjoitukseni aiheesta:
     http://www.hongisto.info/wp/2011/08/microsoft-windows-oem-lisenssista-korvausta/

     En tiedä mikä on lain mukainen kanta, mutta Microsoftin kanta OEM lisenssin myyntiin jonkin komponentin mukana on se, että yhden tai kahden eri komponentin mukana ei lisenssiä voi myydä, eli mainitsemasi pelkkä kotelo ei ole riittävä.
     Aikaisemmin (Windows 98) riitti pelkkä hiiri.
     Microsoftin OEM jälleenmyyjille tarkoitetulla sivustolla lukee ulkomuistista siten, että OEM lisenssin saa myydä eteenpäin vain toimivassa kokoonpanossa.
     (Huomautuksena että virallinen OEM jälleenmyyjä ei saisi myydä OEM lisenssiä edes asentamattomana, vaan se pitää aina olla esiasennettu)
     Jos konetta päivittää, niin alkuperäinen kokoonpano saattaa muuttua niin paljon, että Microsoft katsoo koneen “uudeksi” jolloin saattaa joutua ostamaan uuden lisenssin. Yksi tällainen komponenttivaihto on yleensä emolevy.
     Jos vaihdat emolevyvalmistajaa, niin saattaa joutua aktivoimaan Windowsin uudestaan ja tällöin ei nettiaktivointi toimi vaan joutuu soittamaan ja selittämään tilanteen. Lähtökohta kuitenkin on että rikkoontuneen komponentin tilalle voi vaihtaa uuden ilman ongelmia. Tällöin kannattaa pitäytyä saman valmistajan komponenteissa, jolloin useimmiten nettiaktivointi menee läpi eikä joudu selittelemään miksi kokoonpano on muuttunut merkittävästi.
     Aktivointipalvelun henkilöllä on oikeus olla aktivoimatta Windowsia tällaisessa tilanteessa ja jokin aika sitten jopa kuluttajaviranomainenkin katsoi tämän olevan aivan oikein.

     1. Huh, ompanan muuten pieniä suommia joita noista oem lisensseistä hyvittävät ja vaivaa saa nähä ihan mahottomasti.

      Jos pitää olla toimiva kokoonpano niin sittenhän rikkoontunutta konetta ei voi myydä oem windowsin kanssa vaikka siinä olisi sellainen laillisesti ostettuna ja asennettuna (jos tuo siis koskee muitakin kuin jälleenmyyjiä)?

     2. Pieni summa perustuu lähes täysin OEM Windowsin hintaan.
      Laitevalmistajat kun ostavat vuosittain miljoonia lisenssejä, saavat he suuria volyymialennuksia.
      On aika yleinen harhaluulo, että Windowsin osuus tietokoneesta olisi satasen luokkaa, jota OEM Windows maksaa kaupoissa yksittäisenä listahintana.
      Suurilla laitevalmistajilla OEM Windowsin osuus tietokoneesta on aika pitkälle hyvityksen mukainen hinta, joten ei se Windowsin osuus mielestäni ole kovin merkittävä tietokoneen kokonaishinnasta.
      600 euron läppärissä esimerkiksi Windows Premiumin osuus on 5% luokkaa. Jos taas verrataan vaikka 1200 euron läppäriin, on se vain 2,5%.

      Kun uuden tietokoneen ostaa jälleenmyyjältä pitää Windows olla esiasennettu.
      Rikkinäisen koneen toki saa myydä lisenssin kera ilman esiasennustakin. Tällöin vain jää ostajan kontolle koneen korjauttaminen ja selittely aktivointipalveluun että on korjattu rikkinäinen kone jolloin pitäisi aktivointi mennä läpi ja lisenssi vielä laillinen.
      Riskinä tietysti on, että aktivointipalvelun henkilö katsoo koneen muuttuneet niin paljon, että kone katsotaan uudeksi ja he kieltäytyvät aktivoimasta Windowsia ja joutuu hankkimaan uuden lisenssin.

 3. Silti kaupasta pystyy ostamaan uuden OEM-windowsin tarroineen ja medioineen ihan pelkillään ilman konetta…

  1. Joistakin kaupoista pystyy, mutta tällöin jälleenmyyjä rikkoo omaa sopimustaan Microsoftin ja tukkurin välillä.
   Jälleenmyyjät ei saa myydä OEM Windowsia ilman toimivaa konetta.

  2. Käyttämättömiä OEM lisenssejä jälleenmyyjät saavat myydä. Kun lisenssi on ensimmäistä kertaa asennettu johonkin koneeseen. Se on siitä hetkestä lähtien myös sidottu siihen koneeseen, eikä lisenssillä ole enää siirto oikeutta toiseen koneeseen.

   Retail lisenssin taas saa siirtää toiseen koneeseen myöhemmin, mutta se toki maksaakin enemmän.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*