Nokia N8 ja Navionics merikartta

HUOM! (lisätty 26.9.2011)
Navionics on pienessä hiljaisuudessa lopettanut tukemisen mobiilikartoilleen kaikkiin Nokia alustoihin. Syytä ei ole tiedossa. Ohjelmaa ei siis enää löydy Nokian Ovistoresta.
Tässä hyvin lyhyt vastaus jonka sain kysymykseeni Navionicsilta.

Navionics Mobile will not be supporting apps on Nokia platform any longer.

Aloitin veneilyni taas liki 15 vuoden tauon jälkeen ja uudella paikkakunnalla ja tuntemattomalla vesistöllä paperisilla merikartoilla kyllä pärjäilee, mutta ajattelin siirtyä nykyaikaan ja hankkia karttaplotterin.
Karttaplottereita saa jo kohtuulliseen hintaan jopa 300 eurolla, mutta ne tulevat “tyhjinä”  ja kartat on hankittava erikseen ja pelkkien karttojenkin hinnat pyörii n. 200 euron tietämissä, eli karttaplotteri maksaisi halvimmillaankin karttoineen n. 500 euroa.

Toisena vaihtoehtona kävi mielessä kannettava tietokone, joka tosin ei minun veneen rytkytyksessä ole kovin kestävä vaihtoehto ja tällöinkin joutuisi hankkimaan erillisen GPS laitteen joka kytketään tietokoneeseen USB:lla kiinni ja tietysti merikartat.
Vanhat merikartta CD:t minulla on (mm. L ja M sarja) mutta sepäs ei toimi Windows seiskassa (64 bittisessä). Uudempi Veneily CD ei myöskään virallisesti tue Vistaa eikä Seiskaa, joten ei mennyt hankintalistalle. Uusin Loisto CD:kin maksaa mielestäni melkoisesti joka kyllä tukisi Vistaa sekä Seiskaa, mutta on edelleen vanhanaikaisen näköinen.

Hieman lisää asiaa tutkineena löysinkin kännykässäni (Nokia N8) toimivan Navionicsin toteuttaman merikartta sovelluksen. Epäilleenä aloin tutkimaan asiaa ja 10 euron kertamaksullisena hinta ei todellakaan ole korkea edes testaukseen.

Tilasin siis Nokian Ovi Storen kautta Navionicsin Baltic Sea karttasarjan ja yllätyin positiivisesti. Maksu suoraan kännykän laskulle, ohjelman lataus muutama mega jonka jälkeen karttojen lataus kestikin hieman kauemmin, eli n. 350 megan kartat.

Navionicsin kartat toimivat “sertifioituina” Nokian N8, C7 ja E7 puhelimissa, mutta testasimme isäni Nokian C6-01 puhelimessa samaa karttaa jossa se toimi myös ongelmitta.


Ajon aikana Navionics on mielestäni hyvin selkeä.
Veneen suuntaa ja paikkaa osoittaa punainen nuoli. Lisäksi punainen viiva osoittaa pidemmälle suunnan ja näin ollen on helpompi ajaa pitkän selän yli.

+ ja – painikkeista saa karttaa suurennettua tai pienennettyä.
Sormella voi liikuttaa karttaa ja seurata minnepäin on menossa. Tällöin ongelmana on se, että veneen sijainti ei enää pysy keskellä näyttöä.  On vain painettava Menu painiketta ja valittava uudestaan GPS, jolloin veneen nuoli on taas näytön keskellä ja seuranta toimii taas oikein.

Samoin vasemmassa yläreunassa näkyy veneen nopeus “oletuksena” km/h, mutta on asetuksissa vaihdettavissa esimerkiksi solmuihin.


Navionicsin valikot on kohtuullisen selkeät, joissa mm. GPS sijoittaa veneen näytön keskellä.
Lisäksi voidaan etsiä paikkoja nimen perusteella, mitata etäisyyksiä, luoda reittejä jotka voi myös tallentaa sekä asetukset, josta saa muutettua mm. kilometrit maileiksi.


Asetuksia Navionicsissa voi muuttaa vasemman kuvan mukaisesti. Commity Layer jos on päällä, niin voi itse lisätä merkkejä tms, joita ei kartasta löydy.

Samoin voi asettaa suojasyvyyden jonka alittaessa saa varoituksen.

Samoin mittayksiköt voi muuttaa sekä asettaa polttoaineen kulutuksesta tietoja, jolloin sovellus yrittä ainakin laskea ja kertoa polttoaineen kulutuksen.


Pieniä ongelmiakin itse Navionicsin käytössä on.
Ehkä suurin ongelma on se, että sovellus ei koske mitenkään puhelimen näytön tai lukituksen toimintoihin. Tämä johtaa siihen, että 5-60 sekunnin käytön jälkeen näyttö menee pimeäksi.

Samoin puhelimen näytönsäästäjä tai näppäinlukko menee automaattisesti säädetyn ajan jälkeen päälle, eli ajon aikana joutuu vähän väliä herättämään puhelimen pimennosta.

Ikävä kyllä N8:ssa näytönsäästäjän tai näppäinlukon aikaa ei voi säätää yli 30 minuutin ja valon aikakatkaisunkin saa maksimissaan 60 sekunniksi joka tämän sovelluksen käytössä on kyllä liian alhainen.
Avuksi tähän ongelmaan löysin Watch Lite Touch sovelluksen jossa on ominaisuutena toiminto joka pitää taustavalon päällä niin kauan kun sovellus on käytössä.
Sovellusta on siis pidettävä taustalla kokoajan päällä kun Navionicsin sovellusta käyttää.

Navionicsin puutteeksi voisi lisätä myös sen, että sovelluksen kielenä on vain englanti, mutta toisaalta valikkoja ei tarvitse räpeltää kovinkaan usein, eikä asetuksia ole paljon, joten kyllä englannillakin pärjää riittävän hyvin jotta sovellusta voi käyttää myös suomessa.

Loppujen lopuksi hintaansa nähden kokeilemisen ja käytönkin arvoinen ja ainakin saimaan vesistöillä toimiva ratkaisu. Kartatkin ovat vuosimallia 2011, eli hyvin tuoreet enkä itse n. kuukauden käytöllä ole huomannut virheitä tai puutteita.
Navionicsin Baltic Sea kartat ovat saatavilla myös iPhoneen ja Android puhelimiin. Jopa Tabletteihin.

20 comments

 1. Moi! Nyt näitä merikarttoja on tarjolla nykyään vähän siellä täällä, niin tiedätkö perustuvatko Navionicsin karttapohjat viralliseen ENC-aineistoon, jota Liikennevirasto päivittää/ylläpitää Suomen alueiden osalta? Pahimmassa tapauksessa nimittäin joku 5-10 vuotta sitten päivitetty karttapohja-aineisto voi olla veneilijälle kohtalokas. Yst. terv. Jone

  http://portal.liikennevirasto.fi/sivu/www/f/liikenneverkko/merikartat/Merikarttojen_paivityspalvelu/ENC_palvelu

  1. Liikennevirasto sai keväällä 2010 valmiiksi uusimmat merikartat ja tietääkseni Navionics oli ensimmäinen joka nämä otti käyttöön.
   Eli Navionicsin suomen kartat pitäisi perustua noihin 2010-2011 liikenneviraston julkaisemiin elektronisiin karttoihin.
   Ainakin plottereissa, joissa Navionicsin Gold sovellus on mukana, markkinoidaan 2010-2011 liikenneviraston kartoilla ja Mobiiliversiot perustuu samoihin karttoihin.

   GeoNavin sivuilla oli mainittu että Navionics sisältäisi vuoden 2009 kartat jotka olisivat liikenneviraston karttoihin perustuvia.
   Tosin tuote, josta ko. tiedon löysin, ei ollut aivan uusinta mallia. Navionics toimitetaan usein uusimmalla kartalla, jossa on myös yhden vuoden karttatakuu, eli jos on ostanut vanha kartan, niin vuosi on aikaa päivittää se ilmaiseksi.

 2. Tuo Navionicsin softa ei ilmeisimmin pitemmän päälle toimi Nokialaisissa. Ovi-palvelu on täynnä valituksia siitä, että muutaman päivän jälkeen softa menee tilaan, jossa se on lataavinaan jotain ja tippuu sitten pois päältä. Itse olen jo kahteen otteeseen asentanut k.o. softan E7-kapineeseen ja sama vika. Sain softan myös C7-puhelimeen, mutta sitten puhelin putosi meren pohjaan satamamanoovereissa. C7 vinkui vielä keskellä merta verkkoyhteyttä vaikka rantaan oli melkein 70 kilometriä.

  1. Tuntuu toisilla olevan ongelmia ja toisilla ei.
   Olen kuullut että vaikutusta olisi sillä, onko puhelimen päivitykset asennettu vai ei.
   Itselläni N8 puhelimessa ei ole tuon Navionicsin kanssa ollut vielä mitään ongelmia…. kop. kop. kop.

  2. Omassa N8:ssa Navionics alkoi reistaamaan tosiaan jonkun päivityksen tai asennetun ohjelman myötä. Se korjaantuu kun poistaa karttatiedostot ja käynnistää Navionicsin uudestaan. Navionics tällöin lataa kartat uudestaan, mutta vola – toimii. Eli N8:ssani menin tiedoston hallintaan, sieltä valitsin E:Massamuistin ja kansion navscandinaviae. Sieltä poistin charts-kansion kokonaan ja käynnistin Navionicsin uudestaan. Lautauksen jälkeen kaikki toimii.

 3. Kuten Pekka Ruovesi jo kertoi, tuo ongelma poistuu lataamalla kartat uudestaan. Alla Navionicsilta saadut ohjeet sille:

  Could you please follow these steps in order to delete and download again charts? This should fix the crash:
  1. connect your Nokia to the computer;
  2. go to My Computer\N8-00\Mass memory\navscandic;
  3. delete the folder ‘charts’ .

  Tämän jälkeen uudet merikortit latautuvat kun käynnistää sovelluksen.

  1. Tämä yllä oleva ohje toimii kyllä, mutta valitettavasti taas muutaman päivän jälkeen ohjelma menee samalla jumiin samalla tavoin, kuin aiemminkin. Näin ainakin minulla C7:ssa.

  1. Jostain kumman syystä sitä ei enää löydy Nokian Ovistoresta lainkaan.
   Myös Navionicsin nettisivuilta on poistunut kaikki tiedot liittyen Nokian puhelimiiin ja näyttäisi Navionics mainostavan karttojaan vain iPhonelle ja Android puhelimille.
   Olisi mielenkiintoista tietää miksi Navionics ei enää myy softaa Nokian puhelimiin ja miksi se on poistettu Ovistoresta.
   N8 Anna päivitys ei ainakaan itselläni rikkonut ko. softaa. Saa nähdä toimiiko enää Belle päivityksen jälkeen.

 4. Moi,
  Vanhat CD-merikartat toimivat Windows7 64-bittisessä, kun asentaa ne ns. XP-modessa tai siis Windows XP Virtual PC:lle Win7:ssa. Tuo XP-mode vaan ei taida olla tuettu kaikissa Windows7 versioissa (eli vain niissää “kalleimmissa”.) Jopa ulkoinen GPS-toimii tuolla “virityksellä”.

 5. Tiedustelin asiaa Nokian tuesta jossa kerrottiin että Navionics merikarttaohjelma ei olisi toimiva Bellen kanssa, jonka vuoksi se myös katoaa automaattisesti.
  Annan kanssa se ei hävinnyt, koska se oli Annan kanssa vielä yhteensopiva.

  Ainoa keino olisi saada Navionicsin merkikartat toimimaan Bellessä se, että pistetään ryhmänä mailia menemään Navionicsille jotta tekisivät vielä päivityksen Bellelle.

  Ikävää ettei tuo enää toimi Bellessä. Ainakin itse tykkäsin ko. softasta.

  PS. Palauttamalla Anna päivityksen Navionics toimii edelleen.

  Jälkikäteen lisätty…

  Ilmeisesti Nokian tuesta ei osata 🙁
  Ystäväni poikkesi kahvilla joka oli päivittänyt Belleen E7 puhelimensa.
  Siinä toimi edelleen BalticSea joka ei ollut hävinnyt päivityksen myötä.
  Tarkistettiin kummankin puhelimen kansiorakenne jossa samat tiedostot, eli pitäisi vain onnistua luomaan pikakuvake (mihin tiedostoon?) jolla saisi BalticSean käynnistettyä.
  Veikkaukseni on, että voisi toimia kunhan saisi tietää miten pikakuvake tehdään.

  Tutkiminen siis jatkuu.

 6. No niin, itselläni Navionics Balticsea toimi N8:ssa mainiosti. Belle päivityksen jälkeen sovellus hävisi valikosta, eikä Nokian ovi-kaupasta sitä enää löydy. Omassa N8:ssa kuitenkin löytyi tarvittavat tiedostot uudelleen asennukseen ja nyt näyttäisi että Navionics toimii myös Belle:llä. Eli ensin kannattaa mennä tiedostoihin E:Massamuisti\navscandinaviae\charts ja poistaa karttatiedosto. Sitten E:Massamuisti ja sieltä pitäisi löytyä asennustiedosto balticsea2_171925.0b.sis tai vastaava, sitä klikkaamalla käynnistyy sovelluksen asennus. Asennuksen jälkeen sovellus löytyy sovellukset valikosta, ensimmäisellä käynnistyskerralla kartat ladataan uudelleen.
  Tämän jälkeen sovellus on käyttövalmis.
  Vanhan karttatiedoston poisto siksi, että itselläni sovellus kaatui ennenkuin kartat oli ladattu uudelleen.

  Että näin.

  1. Sain ohjeillasi isäni kännykkään Navionicsin taas toimintaan, josta ko tiedostot löytyivät.
   Oman puhelimeni massamuistista ei noita asennustiedostoja löytynyt.

   Ikävä kyllä ko. asennustiedostoissa on toimivuus estetty jos niitä siirtää toiseen puhelimeen, eli ei onnistunut omaan puhelimeeni asennus edes siten, että siirsin ko. tiedostot toisesta puhelimesta omaani.
   Tulee vain ilmoitus “Tiedosto lukittu”.

 7. Itsellä hävisi bellepäivityksen yhteydessä E7:sta sissiä ei myöskään löydy. nokian backuppi saattaisi löytyä jossa tuo olisi, mutta mitenhän sen saisi purettua.

  olisin todella kiitollinen vinkistä millä tuon saisi toimimaan taas kun ei huvita ostaa 500 plotteria 3 kertaa kesässä veneilyyn

 8. Mulla tuo Belle hävitti tietysti nuo myös. Ongelma on, etten löytänyt ko. asennustiedostoa mistään. Mihinkä tuo senkin on voinut hävittää? Pystyyköhän sen korvaamaan toisella vastaavalla tiedostolla, siis jos joku lähettäisi sen tiedoston. Harmi, sillä tuo ohjelma olisi hätävarana aivan loistava ja tärkeä myös pilkkireissuilla. Vaikkei hinta kovin suuri ollut, niin oletan sen silti kattavan myös muutamaa kk pidemmän käyttöiän, eli eikö nokia ole vastuussa tuosta vai kuittaako se kaiken ns. kolmannesta ohjelmantarjoajasta jne…

 9. Morjesta mä olen ja matti myöhänen..Mulla on ja n8 puhelin ja haluisin siihen merikartat…mistäs löytyis?

  1. Karttaselain? 40€/vuosi: http://www.karttaselain.fi/ Kokeilin tuota kuukauden ilmaislisenssiä ja enempi tuota tuli kesällä käytettyä kuin Navionicsia.
   Navionicsissa hiukan huonoa se, ettei saa valittua “reitti ylös” vaan aina on pohjoinen ylös, sama taitaa olla Karttaselaimessakin, tosin taitaa kartan kääntö olla työlistalla. Itsellä C7:ssa ei Belle-päivitys aiheuttanut mitään ongelmia Navionicsiin, ainakaan vielä. Ja sellainen sovellutus kuin Keep it On niin ei puhelin lukkiudu eikä näytönsäästäjä mene päälle, vie vaan akkua aika nopeasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*