Sveitsin “canton Solothurn” (2001 ->2007, 2008 2009 ja 2010)

9 vuotta ja 84 miljoonaa sveitsin frangia.

Sveitsin “canton Solothurn” piti tehdä migraatio Linuxiin, mutta lopputulos oli lähes katastrofi.

Alkutilanne:
vuonna 1999 Sveitsin canton solothurn valitsi uuden it-päällikön (Kurt Bader), joka onnistui viemään läpi 2001 päätöksenteossa siirtymisen Linuxiin.
Linuxiin siirtymiseen myönnettiin varoja 84 miljoonaa sveitsin frangia (normaalin it-budjetin lisäksi) ja migraation piti valmistua viimeistään vuoden 2007 lopussa.
Päätös migraatiosta sai median sekä työntekijöiden vihat päälle ja siirtymistä Linuxiin ihmeteltiin paljon, koska itse siirtymisestä ei tehty lainkaan kilpailutusta ja itse siirtymisestä ei annettu mitään järkevää perustelua.
Alustaksi valittiin Debian. MS Officen korvaajaksi nousi OpenOffice ja sähköposteja pyöritettiin Scalixilla.

Vuonna 2008 kuitenkin tuli ensimmäiset valtionhallinnan kritiikit budjetista, joka näytti siltä että annettu määräraha migraatiolle ei riittäisi ja tuolloin vasta n. puolet oli migraatiosta valmiina. Osaa erikoissovellusten migraatioista ei ollut edes vielä aloitettu.
Vuonna 2010 kesällä ei ollut vieläkään webmailia edes kokonaisuudessaan käytössä ja Scalixista puuttui monia sellaisia palveluita joiden piti olla jo 2006 toiminnassa.
Kesällä 2010 heillä oli myös paljon ongelmia Scalixin kanssa, jolloin webmailiin ei edes päässyt kirjatumaan.
Myös VMWaren kanssa oli niinkin suuria ongelmia, että järjestelmä oli poissa käytöstä yli kolme viikkoa. Tämä sattui kuitenkin kaikkien helpotukseksi kesälomien aikana, joten suurta haittaa katkoksesta ei ollut.
Samoin vasta 2009 kesällä it-hallinto ilmoitti, että yhden ohjelmiston migraatiota ei voida tehdä, koska entisen ohjelmiston tietokantaa ei voitu migratoida Linuxille.

Vuonna 2009 CH/Open (Sveitsin avoimen lähdekoodin advokaattien ryhmä) jopa palkitsi Cantonin olleen ensimmäinen maan julkinen hallinto, joka teki kokonaan vaihdon Linuxiin.
Oliko palkitseminen valehtelua?
Vuonna 2010 alkupuolella CH/Open totesi, että siirtymisestä oli tehty jo 1300 tietokonetta (kaikkiaan piti olla 2000 tietokonetta) eli siirtymistä ei oltukaan tehty kokonaan.
9 vuotta ja 1300 tietokonetta saatiin vaihdettua Linuxiin. CH/Open väitti, että projektin loppuun vieminen on vain kuukausista kiinni.

CH/Open sai mahdollisuutensa.
Migraatio vietiin CH/Openin mielestä loppuun jopa heidän avustamana, mutta CH/Openin tilaaman riippumattoman konsultin silmin projekti olikin pahoin kesken vaikkakin konsultti suositteli pysymään Linux migraation tiellä.
Vaikka kaikki 2000 tietokonetta pyörivätkin Linuxilla ja avoimilla ohjelmistoilla, niin 5 erittäin tärkeää ohjelmistoa ei oltu lainkaan siirrettyä Linuxille toimivaksi. Samoin migraation “tehtäväkalenteri” puuttui kokonaan joka oli myös yksi tärkeä kriteeri.
Lisäksi työntekijöissä kasvoi hyvin nopeasti lisää vastarintaa uuteen järjestelmään. Alkujaan vastustaneiden määrä oli n. 10% kun myöhemmin vastustajien määrä kasvoi sadoilla.
Väitettiin jopa että joitakin työtehtäviä oli mahdotonta tehdä avoimilla ohjelmistoilla ja Windows tietokoneita käytiin lainaamassa toisista virastoista jotta työt saatiin tehtyä.
Jotkut työntekijät jäivät jopa tekemään töitään kotiin, koska kykenivät tekemään kotikoneen (Windowsilla ja Officella) tehokkaammin työnsä kuin työpaikallaan avoimilla ohjelmistoilla.
Koko migraatio myöhästyi yli kolmella vuodella.

CH/Open yritti vielä lobata julkishallinnon päättäjiä koska palkattu it-päättäjä (CH/Open palkittu) joka migraation oli vienyt läpi oli “eronnut” vain kaksi päivää aikaisemmin ennenkuin ilmoitettiin julkisuuteen että on päätetty siirtyä Microsoftin ohjelmistojen käyttäjiksi.
Myös Munchenin Florian Schiebel (Limux projektin tiedottaja) kävi lobbaamassa avoimia ohjelmistoja päättäjille.

Alkujaan entinen it-päällikkö Kurt Bader julkaisi lausuntoja 2008-2009 jossa kerrottiin, että migraatio olisi viety kunnialla loppuun ja toimii jouhevasti ilman ongelmia. Säästöt jopa 70% entiseen verrattuna. Ylläpidossa säästö jopa 1,5 miljoonaa frangia vuosittain.
Todellisuus kuitenkin iski 2010, jolloin julkaistiin hallinnosta tiedot, että edes 84 miljoonaa frangia ei riittänyt migraation toteuttamiseen, vaan sinne upposi kassikaupalla enemmän rahaa. (Lopullista summaa ei ole ainakaan vielä tuotu julki vaikkakin pelkästään 2 vuoden myöhästymisestä on ilmoitettu 150 000 svetsin frangin lisäys alkuperäiseen määrärahaan).
Mitään säästöjä ei ole saatu viimeisen 9 vuoden aikana.
Kurt Bader ilmoitti 2009, että tulevaisuuden säästöt (perustui arvioon) olisivat vain miljoona sveitsin frangia vuodessa.
Yli 84 miljoonan frangin kuolettaminen kestäisi siis lähes 85 vuotta.
Jopa tulevaisuuden näkymät oli, että yhtään ei tulisi säästöjä ensimmäisten 4-9 vuoden aikana jos jatkavat Linuxin jalanjäljillä joka oli myös nykyisen Linux järjestelmän arvioitu elinikä.

Mainittakkoon tässä vaiheessa, että Microsoftin tuotteilla kustannukset 2011 alkaen ovat 34 miljoonaa frangia seuraavan 3-9 vuoden aikana riippuen miten he päättävät 3 vuoden päästä jatkaa Microsoftin tiellä jotka summana sisältyvät normaaliin it-budjettiin, eli ei ole laskettavissa budjetin lisäksi.

Lisäksi Bern Canton uusii kaikki 14 000 tietokonetta Windows seiskaan jossa kaikki kustannukset lisensseineen ja päivitysprosessiin menee vain 80 miljoonaa svetsin frangia. Ei siis vain Microsoftin lisenssit.
Bern Cantonilla oli yli 1200 eri ohjelmistoa, joita ei saa korvattua avoimen lähdekoodin tuotteilla.

Vertauksena vielä… (Solothurn vs. Bern)
Linux migraatio 2000 koneelle ~84 miljoonaa sveitsin frangia +9 vuotta työnä jossa eliniäksi arvoitu 4-9 vuotta
vs.
14 000 tietokoneen päivitykset uusille ohjelmistoversioille 80 miljoonaa sveitsin frangia +3vuotta työnä jossa elinikä arvoitu n. 9 vuodeksi.. Microsoftin lisenssien osuus 5 vuoden ajalta on 14 miljoonaa sveitsin frangia. Kokonais it-budjetti viidelle vuodelle on 800 miljoonaa svetisin frangia.

Sveitsin canton solothurn siis vaihtaa Microsoftin tuotteisiin.
Windows 7 sekä Microsoft Office 2007 joskin OpenOffice jätetään joihinkin koneisiin.
Samoin sähköpostia tullaan käyttämään Outlookilla.

2010 oli päätetty, että kilpailutusta ei tehtäisiin Windowsiin siirtymisestä, mutta mahdollisten valituksien vuoksi (joita mm. RedHat ja SuSe tekivät jo) he päättivät tehdä kilpailutuksen Windowsin sekä Linuxin välillä.
Yhtään Linux tarjousta ei tullut määräaikaan mennessä.
RedHat ja moni muu Avoimen lähdekoodin taho on vienyt päätöksen oikeuteen.
Oikeusjutulla on kuitenkin aika huonot perustelut, koska mm. RedHat ei tarjouskilpailun määräaikaan mennessä ole toimittanut omaa tarjoustaan.

CH: Solothurn hints it will not scrap open source desktop (OSOR.EU)
Swiss Canton Abandons Linux Migration (Slashdot)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*