Saksan Freiburgin kaupunki dumppaa OpenOfficen (2012)

Saksassa Freiburgin kaupunki luopuu OpenOfficen käytöstä.

Vuoteen 2007 saakka Freiburg käytti Microsoft Officen 2000 versiota ja päätti siirtyä OpenOfficen käyttäjäksi 2500 tietokoneessa.
Vuonna 2007 laskettiin, että OpenOffice tuo säästöä liki 500 000 euroa kahden ensimmäisen vuoden aikana jos vertaa Microsoft Officen 2007 Migraatioon.

liki 5 vuoden OpenOffice käytöllä kaupungissa huomattiin että OpenOfficen puutteellinen yhteensopivuus käytettyjen tiedotoformaatien kanssa oli suuri ongelma.
Varsinkin kun kaupungin piti saada valtiollisia asiakirjoja auki.
Työntekijöiltä tuli myös paljon negatiivista palautetta OpenOfficesta.
…Ja budjetit paukkui.

Muutama keskeistä syytä miksi OpenOffice dumpattiin.
– Säästöjäkään ei tullut kuten alkujaan oli arvioitu. OpenOfficen migraation hinta 500 000 euroa lisäkustannuksena vaikka säästöjä piti tulla ensimmäisen kahden vuoden aikana 500 000 ja seuraavina vuosina 100 000 euroa.
– Ongelmat tiedostoformaattien kanssa.
– OpenOfficen siirtyminen Oraclen haltuun joka ei kehitä enää OpenOfficea, joten vaihtoehdoksi jäi siirtyminen LibreOfficeen tai Apache Software Foundationin OpenOfficeen.
Ei kuitenkaan haluttu tehdä migraatiota uudestaan vain sen vuoksi että “valmistajatuki” tulee muualta kuin Oraclelta.
– Vaikka OpenOfficen Writer oli monille riittävä, ei OpenOffice tarjonnut kokonaisuutena kaikkia niitä osia, joita kaupungissa tarvittiin.

Freiburgin kaupunki siirtyy päätöksellään (Äänestyksen tulos 25/20) takaisin Microsoft Officen 2010 tai 2013 version käyttäjäksi vuoden 2013 kesällä.
Siirtyminen takaisin Microsoft Officen (Enterprise sopimus) kustannukseksi kaikkinensa on arvioitu olevan n. 350 000 euroa, eli reilusti allen sen, mitä OpenOffice kokeilu tuli maksamaan.

Paikallinen piraattipuolue tosin laski ja väittää että pelkästään Microsoft Officen lisenssikustannus olisi liki 500 000 euroa puhumattakaan itse migraation työn hinnasta.
Mielenkiintoista siltäosin, että aikaisempi migraatiokustannus Microsoft Officeen 7 vuoden ajalta kustansi töineen ja lisensseineen vain n. 300 000 euroa eikä edes työasemien määrä ole oleellisesti kasvanut.
Myöskin jo saatu tarjous Enteprise sopimuksella koko Migraation kustannus olisi 350 000 euroa.

Freiburg on myös uusinut yliopistolisenssoinnin Microftin kanssa joka kattaa oikeudet Windows 7 ja 8 käyttöjärjestelmille, Microsoft Office Plus (Windows ja Mac versiot, sekä tarvittavat Cal lisenssit.)
Vanha sopimus päättyi 30.4.2013 ja uusi sopimus on voimassa vuoteen 2017 saakka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*