Microsoft Windows OEM lisenssistä korvausta?

Moni Linux käyttäjä tuskailee kun joutuu maksamaan “Windows veroa” vaikka ei koskaan käyttäisi Windowsia tietokoneessaan.
Samoin ihmettelevät ettei tietokoneita myydä juurikaan Linuxilla varustettuina.

Mutta miksi he eivät käytä EULA:n (End-User License Agreement) ehtoa hyödyksi ja hankkisi koneen Windowsilla varustettuna ja pyydä hyvitystä Windowsin lisenssistä?

Homma ei ole ehkä ihan niin yksinkertainen tai nopea mitä sen voisi kuvitella olevan.

Lähdetään siis alusta.
EULA:ssa lukee näin: (Windows 95- Windows Vista)

Käyttämällä ohjelmistoa asiakas hyväksyy tämän käyttöoikeussopimuksen ehdot.

Mikäli asiakas ei hyväksy tämän sopimuksen ehtoja, ei ohjelmistoa saa käyttää, vaan se tulee palauttaa sen myyneelle jälleenmyyjälle hyvitystä vastaan.

EULAa useat laitevalmistajat kuitenkin tulkitsevat eritavoin.
Jotkin laitevalmistajat maksavat kiltisti hyvityksen Windowsista kun taas jotkin käyttävät ehtojen ja lakien porsaanreikää hyödyksi. Eli koska usein kone on myyty pakettina, ei pelkän Windowsin palautus onnistu vaan laitevalmistaja tällöin purkaa koko kaupan, eli koskee myös konetta.

EULAa on tältäosin muutettu Windows 7:n myötä.

Käyttämällä ohjelmistoa asiakas hyväksyy tämän käyttöoikeussopimuksen ehdot. Mikäli asiakas ei hyväksy tämän sopimuksen ehtoja, ei ohjelmistoa saa käyttää, Tässä tapauksessa asiakkaan on selvitettävä tuotteen palautuskäytäntö valmistajalta tai asentajalta. Asiakkaan on noudatettava tätä palautuskäytäntöä, joka saattaa rajoittaa asiakkaan oikeuksia tai vaatia palauttamaan koko järjestelmän, johon ohjelmisto on asennettu.

Eli Microsoft poisti tulkintavarauksen lisenssistä ja antoi jälleenmyyjille oikeuden päättä miten hyvitys hoidetaan. Samoin selkeytti sen verran että tulkinta “vain lisenssistä hyvitys vain kaupan purku” on nyt selkeämpi, eli se on riippuvainen laitevalmistajasta.
Vastuu hyvityksen saamisesta siirtyi siis kokonaisuudessaan laitevalmistajalle kun entisessä EULAssa Microsoft vielä piti itsellään vastuuta jos laitevalmistaja ei hoitanut hyvitystä. 

Tapauksia löytyy pitkin maailmaa jossa jotkin ovat saaneet korvauksia, toiset taas eivät.
Yksi asiasta kiinnostunut henkilö päätti suomessa kokeilla kuinka homma suomessa käytännössä toimii.
Ainakin alku näyttää lupaavalta. Laitevalmistaja lähetti tarvittavat kaavakkeet ja ne lähetettyään asiakas saisi korvauksen. Aikaa kului papereiden lähettämisestä n. kuukausi jonka jälkeen henkilö sai laitevalmistajalta hyvityksen.

Muutama tärkeä pointti kuitenkin on hyvä tietää ennenkuin lähtee edes yrittämään hyvityksen saamista nimittäin hyvityksen saamisessa on ehtoja.

 • Esiasennettua käyttöjärjestelmän asennusta ei saa viedä loppuun saakka.
  Jos käynnistät tietokoneen, niin ehtoja ei saa missään tapauksessa hyväksyä.
  Jos vahingossakin hyväksyt ehdot, näkee laitevalmistaja tämän jolloin hyvitys ei enää onnistu. Missään tapauksessa tuotetta ei saa myöskään rekisteröidä (Ei siis aktivointi, koska tuotettahan et voi aktivoida ellet ole hyväksynyt ehtoja).
 • Hyvitystä on pyydettävä 14 vuorokauden sisään tietokoneen ostohetkestä. Jos aikaa on mennyt kauemmin, ei hyvityksen haku enää onnistu.
  HUOM! Riippuen laitevalmistajasta on tämä aika joissakin tapauksissa vain viikko, eli hyvityshaku heti käyntiin kun tietokone on hankittu.
 • COA-lisenssitarra pitää irroittaa.
  (älä irroita ennenkuin sitä pyydetään irroittamaan).
  COA-lisenssitarra ei saa irroittaessa repeytyä tai vahingoittua lainkaan. Jos COA-lisenssitarra vioittuu, ei hyvitystä saa.
 • Lisäksi palautuslomakkeessa asiakkaan tulee hyväksyä että esiasennettu Windows poistetaan tietokoneelta sekä COA-Llisenssitarrassa olevaa sarjanumeroa ei saa kopioida/levittää eikä käyttää.
 • Itse palautuksessa pitää toimittaa kaikki Microsoft Windowsiin liittyvä materiaali sekä alkuperäinen  ostokuitti josta ilmenee tietokoneen ostopäivä. Asennuslevyt (sinettejä ei saa olla rikki) sekä COA-lisenssitarra (joka ei saa olla vaurioitunut). Yksi hyvityksen kielteiseen päätökseen voi myös johtaa se, että lomaketta ei ole täytetty oikein tai se on täytetty puutteellisesti.

Moni valmistaja hyvityksen jälkeen myös kieltäytyy antamasta laitteelle minkäänlaista tuotetukea. Takuuseen hyvityksellä ei kuitenkaan ole vaikutusta.

Jokaista tietenkin kiinnostaa kuinka paljon hyvitystä siitä Windowsista saa?
Moni olettaa että hyvitykset ovat samaa luokkaa kuin normaalisti myydään OEM Windowseja mutta pettymykseksi moni huomaakin ettei hyvitys ole kovinkaan suuri.
Hyvityksen suuruus riippuu laitevalmistajasta sekä Windows versiosta.

 Tässä kuitenkin yhden laitevalmistajan hyvitysmaksut (2011):
(Hinnat muuttuvat aika-ajoin)

 • Windows XP Home 16 €
 • Windows Vista Home Basic 24 €
 • Windows Vista Home Premium 33 €
 • Windows Vista Business 42 €
 • Windows Vista Ultimate 57 €
 • Windows 7 Basic 16 €
 • Windows 7 Starter 20 €
 • Windows 7 Premium 43 €
 • Windows 7 Professional 65 €
 • Windows 7 Ultimate 102 €

Itse palautusprosessi saattaa kestää kauan ennenkuin rahat ovat tilillä olettamuksella että laitevalmistaja/jälleenmyyjä hoitaa tehtävänsä kuten pitääkin.
Oletuksena voidaan pitää että aikaa kuluu koko prosessiin yli kuukausi.

Jos ostokuitissa on hinnoiteltu Windows erikseen esimerkiksi koneen osina ostaneilla, niin tällöin hyvitys menee sen mukaan, mitä ostokuitissa on Windowsin hinnaksi määritelty.

Jos jostain syystä laitevalmistaja tai jälleenmyyjä ei suostu hyvitystä maksamaan, niin lisenssiehdoissa lukee myös näin:

Jos hyvityksen saaminen jälleenmyyjältä ei ole mahdollista, asiakas voi ottaa yhteyttä Microsoftiin tai Microsoftin Suomen tytäryhtiöön Microsoftin hyvityskäytäntöihin liittyvissä asioissa.

Hyvityksen saamisen edellytykset suoraan Microsoftilta ovat kuitenkin samat kuin laitevalmistajilla, eli lisenssiehtoja ei saa hyväksyä ja kaikki sinetit pitää olla ehjiä sekä COA-lisenssitarra ehjä. Myöskin hyvityksen suuruus voi olla aivan toistaluokkaa mitä laitevalmistaja siitä hyvittää. Microsoftin hyvitysmaksujen suuruudesta minulla ei ole tietoja.

On hyvityksen hakeminen sitten rahallinen tai ideologinen, niin onko hyvityksen hakeminen kaiken väärtiä? Toisille on, toisille ei.
Jos itse en Windowsia tarvitsisi niin en silti hyvitysmaksua hakisi yhdestä ainoasta syystä.
– Tietokoneen jälleenmyyntiarvo.
Saatava hyvitys todennäköisesti tiputtaa tietokoneen jälleenmyyntiarvoa ja saattaa jopa vaikeuttaa tietokoneen jälleenmyyntiä käytettynä.

Loppusanat…
Pakko “Windows vero” josta lähes aina kuulee on mielestäni absurdia koska EULA mahdollistaa kuitenkin hyvityksen saamisen jonka vuoksi “pakko” ja “vero” on vain myytti (tai saamattomuutta).
Prosessi ei välttämättä ole nopea tai edes mielekäs, mutta rahansa takaisin saa jos vain viitsii asian eteen tehdä jotain ja tekee sen heti tietokoneen oston jälkeen.

4 comments

 1. Koneita myöskin saa useilta valmistajilta ilman käyttistä (tai FreeDOSin kanssa, koska EU vaatii että koneessa pitää olla käyttis), joten itku on turhaa. Näin on ollut jo vuosia, mutta itkua jatketaan, koska halutaan ylläpitää harhaluuloa, ettei koneita saisi ilman Windowsia.

  Ja jos tämän tosiasian sattuu mainitsemaan, siirrytään sitten vaiheeseen “no mutta konetta X ei saa ilman!”

  1. Mitä koneita ja mistä on saatavissa ilman käyttöjärjestelmää?

   Minulle se ainakin olisi jo useassa tapauksessa ostoimpulssin laukaiseva ominaisuus, kun haluan itse asentaa omat käyttikset.

   1. Pöytäkoneita saa kasattuna monista atk-alan liikkeistä hankittua ilman käyttöjärjestelmää.
    Kannettavissa voinee olla hieman hankalampaa.

    Voisi esittää kysymyksen myös hieman laajemmin… Mistä saan älypuhelimen ilman käyttöjärjestelmää? Tai tabletin? Tai Macin. Todennäköisesti et mistään, joten miksi laitevalmistajien pitäisi tarjota koneita ilman käyttöjärjestelmää?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*