Wien “Vienna”(2004 ->)

Kaupunki Wien ilmoitti vuonna 2004 siirtävänsä n. 16 000 tietokoneesta 7500 tietokonetta Linuxin alle. Valinnaksi osui Debian.

Kaikkiaan Wien sai siirrettyä n. 1000 tietokonetta Linuxin alle kun kelkka kääntyi vuonna 2008. 1000 tietokonetta siis saatiin siirrettyä Linuxilla toimivaksi 4 vuoden aikana.

Kuitenkin vuonna 2008 Wien päätti hankkia Windows Vista lisenssit ja uusia edellisen Microsoftin sopimuksensa joka kattaa myös ne koneet, joita ei keretty siirtää Linuxille.
Aluksi Vista asennettiin dualboottina 750 tietokoneeseen jolloin käyttäjät saivat itse valita käyttääkö jo käytössä ollutta Linuxia vai Vistaa. Vuoden pilotissa osoittautui että käyttäjät hyvin harvoin valitsivat Linuxin, jonka johdosta Linuxin käytöstä luovuttiin näissä koneessa kokonaan. Kaikkiaan n. 250 tietokonetta jäi edelleen Linuxilla käytettäväksi Windowsin ohelle dualboottina.

Yksi suurimmaksi syyksi Linuxista luopumiseen oli se, että tarvittavia ohjelmistoja ei saatu toimimaan Linuxilla. Ei edes Winen kautta.

Toinen suuri syy oli kustannukset jossa merkittävää osaa näytteli Wienin päätös käyttää avointa koodia hyödyksi ja tehdä itse muutoksia koodiin (Wienux). Tämä johti siihen, että pelkän Wienuxin ylläpitäminen maksoi enemmän mitä Microsoftin alustalla käytettynä kaikki lisenssit maksoivat.
Tämä on ehkä hyvä esimerkki siitä, että avoin koodi jonka etuna nimenomaan on pidetty sitä, että koodia voi muokata, voikin kääntyä koodin muokkaajaa vastaan ja varsinkin kustannuksissa.

Wienin kaupunki luopui myös OpenOffice.orgin käytöstä sekä ODF tiedostoformaatista.
Suurin syy tässä oli tiedostojen yhteensopimattomuus muiden organisaatioiden kanssa.
Etua ei siis ollut edes siitä että ODF oli jopa tällöin standardi ja avoin tiedostoformaatti.

It seems the big Linux projects in Vienna and Munich are about to fail (4sysops.com) 2008.
City of Vienna dumps Linux for Vista (The Inquer) 2008
Vienna failed to migrate to GNU/Linux: why? (Free Software Magazine) 06/2008

Merkittävää koko Wienin päätöksissä on se, että STOSS (Studie Open Source Software) julkaistiin vuonna 2004 jonka mukaan hankkeen piti olla kustannuksiltaan edullisempi kuin jatkamalla Microsoftin alustaa käyttäen. Tämä oli siis aikaa jolloin vasta suunniteltiin siirtymistä Linuxiin ja muihin avoimiin ohjelmistoihin.

Kun 2008 STOSS2 oli saatu valmiiksi, päätettiin se salata. Miksi?
Tämä onkin saanut jopa Linuxin kannattajatkin miettimään mitä koko projektissa on salattavaa varsinkin kun STOSS ensimmäisessä versiossa korostettiin hankkeen avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.

Wienin Linux-hankkeen arviointitutkimus pidetään salassa (Digitoday) 04/2009

Wienin lastentarhoissa oli myös luovuttu kokonaan Microsoftin tuotteista ja käytetty Linuxia.
Linuxista kuitenkin luovuttiin, koska tarvittavat sovellukset eivät toimineet Linuxilla.

Vienna, Linux, and Pragmatism (OStatic) 06/2008

Joka tapauksessa Wien lopetti Linuxin sekä OpenOffice.orgin käytön tietokoneissaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*