Linux siirtymiset mietityttää?

Linuxiin siirtymiset saavat mietintämyssyt pyörimään.

Ensimmäinen on mahdolliset patenttikiistat varsinkin kun EU:ssa ollaan kaavailemassa samanlaisia ohjelmistopatentteja mitä on mm. japanissa ja USA:ssa.
On kerrottu, että Linux jakelut rikkoisivat tällä hetkellä mahdollisesti yli kahtasataa patenttia ja tämä kyllä pistää mietityttämään varsinkin suuria yrityksiä, ottavatko riskin joutua maksumiehiksi patenttikiistoissa. Linux-jakelijathan eivät suojaa omia asiakkaitaan millään tapaa esim. patenttikiistojen sattuessa. Ainoastaan tekijänoikeustilanteissa ja niissäkin vain maksaneita palvelinasiakkaita, jotka ovat hyväksyneet olla tekemättä itse muutoksia lähdekoodiin. Näin on tehnyt esim. HP ja Novell.
Mm. SCO:n tapaus on tästä yksi esimerkki, joka on varmasti vaikuttanut hidastavasti Linuxin yleistymiseen.

Tähän on myös törmännyt Microsoft johon he ovat reagoineet siten, että Microsoft suojaa kaikkia asiakkaitaan mahdollisilta korvauksilta patenttikiistoissa, kuin myös monessa muussakin asiassa.
Microsoft suojaa asiakkaansa vahinkovaateilta (ITviikko) 10.11.2004)

SCO on hävinnyt kiistansa ja näin ollen menettivät myös UNIX oikeutensa.
Nyt kuitenkin monia UNIX patentteja on ostaneet mm. Microsoft, Apple ja Oracle joten patenttikiista Linuxissa saa lisää vettä myllyynsä.

Toinen varsinkin suuremmilla yrityksillä on ongelmana tuen saaminen.
Yritysmarkkinoille tehtiin kysely ammattikorkeakoulun toimesta (Helian avoimet ohjelmistot-projektissa) jossa kävi ilmi, että tukea tarjoavia yrityksiä on todella vähän ja liiketoimintasovellusten tarjonta on samoin rajallista, jopa köyhää.
Niin sanotuissa “puoliavoimissa” ympäristöissä tukea löytyy jo kohtuullisen hyvin, jopa 24/7-periaatteella. Toki sekin maksusta, joka voi kohota suuremmaksi, mitä se maksaisi suljettujen ohjelmistojen kohdalla tuotteen hintaan sisällytettynä. Tämän vuoksi varsinkin tukea tarvitsevien kohdalla Linuxin TCO on yleisesti huono ja kalliimpi kuin vastaavat suljetut ympäristöt.
Tulkinta Helian projektista yllä, lainattu ITviikon lehdestä (2004 N:o 35)

Tuen puuttumiseen on myös München törmännyt siirtyessään Linuxiin. Tukea kyllä saa, mutta ei tällä hetkellä riittävästi ja niitä todellisia ammattilaisia ei tunnu löytyvän tarpeeksi.
Tähän on myös törmätty Suomen kunnissa, joka ilmenee Mikael Kujanpään tekemässä Pro-Gradu tutkimuksessa “Kunnissa suhtaudutaan varovaisesti avoimeen lähdekoodiin

6 comments

 1. okei, joo mä luin jotain shittiä patenteista, riidoista, tuen puuttumisesta. sorry kun en lukenut jostain rivien välistä sun rajoittuneisuudesta

  1. Shittihän ei ollut minun kirjoitusta vaan esille tuomiani asioita josta on kirjoitettu useissa eri medioissa jotka on todettu olevan syitä moniin epäkohtiin ja mm. vaikuttavana tekijänä Linuxinkin yleistymiseen.
   mm. Munchen keskeytti Limux siirtymisen useiksi kuukausiksi mainitsemani patenttisyytöksen johdosta ja monet Android käyttävät laitevalmistajatkin on syytettynä patenteista.
   Ne riidat, patenttisyytökset, tuen vähäisyys, jne on todellisuutta eikä mistään hatusta heitettyä eikä missään nimessä vain minun keksimiäni asioita.

 2. Android Linux-vallannut mobiililaitteet, iPad tabletit ja työasemien myynti on mitä on. Sulla lukee että Serenassa varaussovellus hukkas dataa kun oli kuusi Linux-työasemaa. Elätkö tässä maailmassa vai luuketko että käyttöjärjestelmän käsittely Serenassa on ns. asioiden ytimessä.

  1. Referoin Serenan tapausta vain mitä asiasta oli uutisoitu.
   Kun Linux vaihdettiin Windowsiin, ei enää vastaavia varauksien hävimisiä enää tapahtunut.
   Itse sovelluksen toimittajakaan ei kommenttiensa mukaan osannut selittää miksi nimenomaan Linux pohjaisessa varaukset katosivat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*