Ulkomaisten ohjelmistojen ylihinnoittelu EU alueella ja Suomessa

Törmäsin joulukuussa 2008 ja tammikuussa 2009 pariin mielenkiintoiseen käytännön tapaukseen reiluista ylihinnoitteluista ohjelmistomarkkinoilla EU alueella ja Suomessa.
Konerikon vuoksi jouduin asentamaan käyttöjärjestelmän uudestaan.
Päätin samalla vaihtaa käyttöjärjestelmän Vistan 32 bittisestä Vistan 64 bittiseen versioon.
Olen aikaisemmin hankkinut Macromedian Studio 8 paketin, jota nykyisin tarjoaa Adobe. Yllätys oli suuri, kun mm. Dreamweaver 8 ei toiminutkaan täydellisesti 64 bittisessä Vistassa ja samoin Flash 8 tuotti ongelmia. mm. Dreamweaver ei pidä muistissa syötettyjä tilejä (site).
Adobe on tietoinen kyllä ongelmasta ja tarjoaa vaihtoehdoksi ostaa päivitys paketin tai kokonaan uuden paketin joka tukee virallisesti Vistaa. Tästä siis ensimmäinen ylihinnoittelutapaus joka koskee EU aluetta.

Toinen tapaus sattui Tammikuussa 2009, kun olin ostamassa uutta ohjelmistoa yritykseni käyttöön. Koska yhdellä suomalaisella yrityksellä on suomeen yksinoikeus maahantuontiin ja jälleenmyyntiin, niin tämä suomalainen yritys myykin suomalaisille ohjelmistoja jopa 6 kertaisella hinnalla verratuna siihen, mitä se maksaa suoraan valmistajan verkkokaupasta ostettuna.
Tästä siis toinen esimerkkini.

Tapaus 1
Kävin katsomassa Adoben sivuilta mitä maksaa uusin Dreamweaver, jolla pääasiallisesti teen töitä. Oletuksena Adobe ohjasi minut yhdysvaltojen sivuille ja verkkokauppaan.
Yllätys oli suuri kun huomasin, että saan sen tilattua verkkokaupasta huomattavasti edullisemmin hintaan 399$ kun Suomessa vastaava maksaa lähes 600€.
Kun tein tilaustani, niin verkkokauppa ilmoittikin, että ei voi edetä, koska olen Eurooppalainen ja minun tulisi valita alueeksi Finland.
Tämän tein ja menin takaisin verkkokauppaan ja huomasin, että täysin saman tuotteen hinta olikin nyt 547€.
Kävin miettimään, mistä saisin helpoiten tilattua Dreamweaverin tuohon halvempaan hintaan. Mieleeni tuli Amazon.com. Surffasin tietysti sinne ja totesin, että hinta on sama kuin Adoben yhdysvaltalaisessa verkkokaupassa. Ryhdyin tekemään tilaustani ja sain tilauksen lopussa tiedon, että tuotetta ei voida toimittaa minulle, koska olen Eurooppalainen. No, Jatkoin surffailua kohteeseen amazon.co.uk, joka nyt sitten on eu-alueella. Taas hinta nousi lähelle 600€. Täältä tilaus olisi onnistunut, mutta ei olisi tullut yhtään halvemmaksi kuin Suomalaisesta yrityksestä tilattuna.
Alkoi loppua keinot, joten omaksi onneksi yritykselläni on tukkutunnukset ja tilasin lopulta pelkän Dreamweaverin itselleni. Säästin joitakin kymppejä, mutta ihmetykseksi jäi, miksi kummassa Adobe veloittaa samasta ohjelmasta EU alueella jopa tuplasti sen, mitä se maksaa yhdysvalloissa.

Tästä samaisesta asiasta uutisoi mm. IT-Viikko “Adobe CS4:n hinta hirvittää”

22.1.2009 hinnat:
Adobe dreamweaver adobe.com (yhdysvallat) verkkokaupasta: 399$
Adobe dreamweaver adobe.com (Finland) verkkokaupasta: verollinen hinta 547€. Veroton 449€.

Tapaus 2
Pyysin ohjelmistotarjousta suomalaiselta yritykseltä joka edustaa ulkomaista ohjelmistovalmistajaa Suomessa.
Kyseinen yritys on yksinoikeudella ainoa maahantuoja ja jälleenmyyjä Suomessa.
Kun tarjous tuli sähköpostiini, sain myös tietooni ohjelmistovalmistajan nimen.

Kävin ohjelmistovalmistajan sivuilla etsiäkseni lisätietoja ohjelmistosta ja huomasin, että ohjelmistovalmistajalla on oma verkkokauppa jossa ohjelmiston hinta oli kaikkine kuluineen (ohjelmiston hinta + vat +toimituskulut) n.6 kertaa halvempi kuin mitä Suomalainen yritys sitä minulle tarjosi. Tein tilauksen tietysti verkkokaupasta ja aamulla sähköpostissani odotti yllätys.
Suomalainen edustaja kirjoitti, että tilaus oli ohjattu heille, ohjelmistovalmistajan sivuilla tekemääni tilausta ei toimiteta ohjelmistovalmistajalta ja minun tulisi ostaa ohjelmistoni tältä Suomalaiselta yrittäjältä n.6 kertaisella hinnalla.
Nyt kuitenkin Suomalainen yritys huomasi, että olen tietoinen millä hinnalla sitä myy ohjelmistovalmistaja kaikkiin muihin maihin paitsi Suomeen.
Sainkin erikoistarjouksen, jossa hinta oli enää nelinkertainen. Kävimme suomalaisen yrityksen kanssa sähköpostikeskusteluja sekä keskustelimme puhelimessa ohjelmiston hinnoittelusta ja lopulta suullinen tarjous olikin vain enää 2,5 kertainen.
Ohjelmistovalmistaja lähetti minulle myös sähköpostin, jossa kertoi että tilaukseni toimittaa tämä Suomalainen yritys siihen hintaan jolla sen heidän verkkokaupastaan tilasin. Epäilyni on, että ohjelmistovalmista ei ole edes tietoinen näin rankasta ylihinnoittelusta Suomessa.

Monen viestin jälkeen (niin ohjelmistovalmistajan kuin suomalaisen yrittäjänkin välillä) lopputulos oli se, että ohjelmistovalmistaja toimitti minulle tilaukseni siihen hintaan millä sen tilasin alkujaan.

Vuonna 2010 tammikuussa sain ohjelmistovalmistajalta sähköpostiini tarjouksen heidän toisesta ohjelmistosta joka minua jo aikaisemminkin kiinnosti.
Kokeilin piruuttani tilausta suoraan ohjelmistovalmistajan verkkokaupasta ja muutaman päivän odottelun jälkeen tilaamani ohjelma tipahti postiluukusta. Ilman että tämä suomalainen yritys olisi yrittänyt väliin taas tunkea.

Erikoiseksi tässä tilanteessa tekee vielä se, että ystäväni oli tilanut saman tuotteen itselleen tältä suomalaiselta yritykseltä. Ohjelmistotarjoaja lähestyi minua tuon ensimmäisen tilaamani ohjelmiston kohdalla ja tarjosi päivitystä täysin ilmaiseksi. Samaan aikaan ystäväni sai tarjouskirjeen suomalaiselta yritykseltä joka hänelle oli myynyt ohjelmiston ja tarjosi päivitystä puoleen hintaan koko version hinnasta.
Eli suomalainen firma myy päivityksiä, jotka muille kuin suomalaisille on täysin ilmaisia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*