Mainostamisen iloa. Google AdWords, Bing AdCenter ja Facebook

Olen käyttänyt Googlen mainostamispalvelua AdWordsiä jo useamman vuoden ajan ja mietin, mitä voisi käyttää Googlen lisäksi mainostamiseen, koska Googlen mainosnäkyminen on hiipunut koventuneen kilpailun vuoksi.
Tutustuin Facebookissa ja Microsoftin hakukone Bingissä mainostamiseen. Alla olen siis hieman vertaillut näiden kolmen eri mainospalveluiden tarjontaa.

Google AdWords
Googlen AdWords palvelu on helppo löytää koska siitä on linkki suoraan Googlen etusivulta.
Mainoksen luonti on kohtuullisen helppoa sekä Adwords tarjoaa erilaisia mainostamisvaihtoehtoja.
AdWords tarjoaa vain klikkaus-perusteista mainostamistapaa, joten mitä suurempi summa per klikkaus, sitä paremmin sijoittuu mainoksen näkymisessä.
Kilpailu on kuitenkin kovaa ja vuosien saatossa kilpailijat ovat nostaneet per klikkauksien summan niin korkeaksi, että näkyvyys omilla mainoksillani on tippunut radikaalisesti.
Kesäkuun aikana 1-14.6 näyttökertoja mainoksellani vain 276 kpl. Ehkä eniten ärsyttää myöskin se, että itse mainoksen luomisesta veloitetaan “aloitusmaksu” 5 euroa.
AdWords mainostaminen saa tällähetkellä jatkua ennallaan, koska en ole valmis sijoittamaan mainoksen näkymiseen Googlessa nykyistä enempää.

Microsoft Bingin AdCenter
Kieltämättä meni varmaan tunti ennenkuin löysin edes koko mainospalvelun. Edes Bing (eikä Google) osannut auttaa asiassa vaan AdCenter löytyi ihan sattumalta.
Rekisteröinti palveluun oli helppoa. Ei aloitusmaksua mainoksen luontiin (toisinkuin Googlella).
Mainoksen luonti oli ehkä hieman helpompaa kuin Googlen AdWordsissä, mutta ei kuitenkaan niin monipuolinen.
Tilastoa ei ole kerennyt parin päivän aikana kertymään, joten aika näyttää onko Bingissä mainostaminen vaivan arvoista.

(Jälkeenpäin lisätty)
No eipä kerennyt tilastoa kertymään, kun olin unohtanut tehdä esikatselun mainokselle.
Hieman harhaanjohtavasti AdCenter sivuilla kampanjan kohdalla oli tilana Active, mutta mainoksen kohdalla edelleen Pending, jonka sai Active tilaan vasta kun oli esikatsellut tehdyn mainoksen.

Facebook
Kaikki “mainosmiehet” puhuu yhteisöissä mainostamisesta ja kun kerta Facebookkiin olen rekisteröitynyt, niin pitäähän tätäkin vaihtoehtoa ainakin kokeilla.
Facebookkiin kirjautuminen sisään ja heti linkki mainostamiseen. Mainoksen teko todella helppoa ja vaihtoehtoina sekä klikkausperusteinen että näyttökertaperusteinen mainostaminen. minimisumma näyttökertoihin on 0,02 senttiä/1000 näyttökertaa. Laitoin kyllä hieman suuremman summan, jotta sijoitus näytöissä ei olisi alhaisimmillaan.
Mainoksen voi myös helposti rajata maa kohtaisesti tai jopa kaupunkikohtaisesti. Valintoina on myös paljon erilaisia vaihtoehtoja joilla voi rajata/kohdentaa mainoksensa tietyille ryhmille, henkilöille ja/tai alueille.
Mainoksen luomisesta ei myöskään veloitettua mitään aloitusmaksua. Ainakin näkyvyyskerrat on hintaansa nähden paljon paremmat kuin Googlen AdWordsillä. Jo viiden ensimmäisen päivän aikana näyttökertoja oli yli 130 000 ja hinta n. viisi euro.

Mainostamisen ammattilaiseksi?
Huomasin myös että AdCenterissä sekä AdWordsissä voi tulla sertifioiduksi “mainostajaksi”.
Tarkoittanee että kouluttautuu, tekee sertifiointitestin jolloin saa hienon plakaatin, jolla voi todistaa osaavansa mainostamisen kyseisissä palveluissa ja tarjota mainostuspalveluita muille.
Sekä Microsoft (AdExcellence) että Googlen AdWords tarjoaa kumpikin ilmaisen koulutuksen verkkokoulutuksena.
Hieman kun etsin asiasta lisäinfoa, niin kouluttautuminen oikeasti kannattaa tehdä kunnolla jos meinaa sertifiointitesteihin mennä. Eli ihan heittämällä ei testejä mennä läpi.
AdExcellence testi sisältää n. 100 kysymystä kun Googlen AdWords sisältää n. 110 kysymystä joissa kummassakin pitää saada 75% oikein jotta testin pääsee läpi.
Kummassakin testin pitäjänä on Prometric ja lukemani perusteella testit kysymyksiltään ei poikkea kauheasti toisistaan, joten tasoeroa ei noilla olisi.
Jos toisen pääsee läpi, niin pienellä lisätenttauksella pääsee kuulemma helposti myös toisenkin läpi.
Itse testin hinta AdExcellensessä on 50 dollaria kerta.
Oletan että AdWordsissä se on sama jonka hintaa en löytänyt. Itse testinkin voi tehdä vaikka kotona netin kautta mutta huijauksen mahdollisuus on melko pieni koska itse testiaika on vain 90 minuuttia, eli tarkoittaa alle minuuttia per kysymys. Siinä ajassa ei paljoa kerkeä lunttilappuja lukemaan tai etsimään vastauksia netistä.
Koulutus sekä sertifiointitestit ovat englanniksi.
Itse koulutuksia olen nyt kummankin osalta suorittanut mutta en tiedä vielä suoritanko kumpaakaa sertifiointi testiä.
Aika näyttää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*