Piratismi venäjällä

Yleistä

Artikkeli perustuu pääasiassa Venäjällä uutisoituihin vuosina 2007 ja 2008.

Venäjällä käytetään laajasti piraattiohjelmistoja niin yrityksissä, kuin myös virallisillakin tahoilla. Kansainvälinen ohjelmistoteollisuuden etuja valvoja järjestö BSA on arvioinut vuonna 2005, että peräti 87 prosenttia Venäjällä käytetyistä ohjelmistoista on piraattikopioita. (Suomessa n. 28 prosenttia)

Asia nousi uutisoinneissa viimeaikoina ilmi mm. tapauksen Aleksandr Ponosovin kohdalla. Aleksandr Ponosov on kyläkoulun rehtori, jota syytettiin koulun ohjelmistojen lisenssittömästä käytöstä.

Halusin kirjoittaa tämä artikkelin muutamasta eri syystä.
Ensinnäkin Suomessa on jonkin verran tapausta uutisoitu.
Koska venäjän lainsäädäntö on huomattavasti eri kuin suomessa, on tämän vuoksi uutisoinnit saanut niin maailmalla kuin myös Suomessa aika ihmeellisen mitttakaavan.
Samoin haluan artikkelilla tuoda ilmi, mitä tämä yksi tapaus on vaikuttanut Venäjällä piratismiin ja yleisesti myös koulujen ohjelmistopolitiikkaan.
Vaikka Suomalaisia foorumeita on lukenut ko. tapauksen pohjalta, on suunta aivan toinen, mitä keskusteluissa on annettu ymmärtää.

Suomalaisia uutisointeja asiasta:
ITviikko 8.5.2007 Venäläisopettajalle sakkoja puhuttaneessa piraattijutussa.

Vertailuksi vielä piratismin tuomista hyödyistä piraattikauppialle (Allaoleva on vapaa käännös piraattitehtailijan kirjoituksesta):
Yhden piraattilevyn hinta kaikkine kustannuksineen (mukaanlukien takaiskut, takavarikoinnit, lahjukset, sakot, jne, jne) on piraattitehtailijalle 8 ruplaa.
Hinta kauppiaille on 100 ruplaa (n. 2€), eli kate on yli 90%
Jälleenmyyntihinta asiakkaille n. 250 ruplaa (n. 5€), jolloin kauppiaankin kate on yli 50%..
Venäläinen CD tehtailija kertoo myös tuottavansa n. 460 000 cd:tä kuukaudessa, joita tuotetaan 20:ssä eri paikassa.

Oikeustapaukset

Aleksandr Ponosov on siis kyläkoulun rehtori, joka oli koululle hankkinut koneita.
Koulun rehtoria syytetään lisenssittömien ohjelmien asennuksesta ja käytöstä.
Mikä tässä on siis “väärin”?
Suomen lainsäädännön mukaan jos koulussa käytetään lisenssittömiä tuotteita, ei rehtori ole syytettynä, vaan koulun johto, joka Suomessa olisi lähinnä kunta tai kaupunki.
Venäjällä lainsäädäntö poikkeaa Suomesta sillä, että Rehtori on suoraan vastuullinen henkilönä koulussa tapahtuvista rikkomuksista. Ei koulun omistajat, kunta tai kaupunki.
Toinen asia joka uutisoinneista usein on jätetty mainitsematta, on se, että vaikka tapaus koskee ainoastaan Microsoftin tuotteita, ei Microsoft, eikä paikallinen Venäjän Microsoft ole se taho, joka vaatii lisenssittömien tuotteiden käytöstä tuomiota tai korvausta.
Taho joka oikeutta asialle vaatii, on Venäjän yleinen syyttäjä.
Pohja puolustukselle? Aika outoa on se, että Aleksandr Ponosov väittää tilanneensa ja maksaneensa myös ohjelmistoista konehankintoja tehdessä. Kuitenkaan Aleksandr Ponosov ei ole kyennyt edes esittämään kuitteja ostotapahtumasta, jossa näkyisi, että myös ohjelmistolisenssit olisi kuulunut kauppaan. Edes tilausta tai tarjouspyyntöä ei ole tehty kirjallisesti.
Yritys, josta koneet on hankittu, on myös oikeuskäsittelyssä todistanut, että kauppaan olisi kuulunut vain tietokoneet ilman lisenssejä ja koneet on myös toimitettu koululle “tyhjinä”.
Oikeudessa on siis jo kertaalleen asiasta käyty ja Aleksandr Ponosov on tuomittu 5000 ruplan vahingonkorvauksiin.
Venäjän uuden lainsäädännön mukaan Aleksandr Ponosov olisi voinut saada tuomioksi jopa 5 vuoden vankeustuomion.

Asia tuskin jää tähän, koska Aleksandr Ponosov on vienyt päätöksen seuraavaan oikeusasteeseen käsiteltäväksi eikä ainakaan vielä siitä ole tullut päätöstä.

Vaikutukset

Aleksandr Ponosovin tapaukseen liittyi monia muitakin “etsintöjä” joissa käytiin yrityksiä ja kouluja läpi tutkien missä mittakaavassa lisenssittömiä ohjelmistoja käytetään.
Mm. Moskovasta löytyi kaksi eri koulua joista löytyi lisenssittömiä ohjelmistoja (yhteensä 32 kpl). Nämä kaksi tapausta eroaa Aleksandr Ponosovin tapauksesta sillä, että on selvitetty kolmannen osapuolen ladanneen ohjelmistot koneille, jolloin koulun rehtorit eivät joudu itse suoraan syytteeseen. Nämäkin kaksi tapausta on tällä hetkellä oikeuskäsittelyssä, joista ei tietääkseni ole vielä tullut päätöksiä.

Tekstiilialan yritys Chelyabinskissa lopetti toiminnan, kun samaan aikaan jäi iskuissa kiinni laittomien ohjelmistojen käytöstä.
Samaan aikaan myös tutkinnan alle joutui Bashkortostanista vakuutusalan yritys, joka jäi s iskuissa kiinni laittomien ohjelmistojen käytöstä. Saman kaupungin matkatoimistosta löydettiin myös käytössä olevia laittomia ohjelmistoja.

Samanaikaisista iskuista jotain hyötyä?
Ohjelmistovalmistajat ovat raportoineet, että muutamien kuukaisien aikana iskujen jälkeen on ohjelmistojen lisenssimyynti jopa kaksinkertaistunut.

“Meanwhile software developers report rising sales in Russia due to these examinations. There were sold twice as much MS Windows and Office in last few months.”

Moskovan yliopiston johtaja Victor Sadovnichy määräsi alaisiaan poistamaan tietokoneilta kaikki lisenssittömät ohjelmistot. Tämä johtui tiedottajan mukaan Aleksandr Ponosovin tapauksesta, jossa Yliopiston johtaja ei halunnut samanlaista kohtaloa itselleen.

Venäjän opetusministeri Andrey Fursenko määräsi kaikkien koulujen koneilta poistettavaksi laittomat ohjelmistot vaikka se vaikuttaisi koulun opetukseen.
Ehkä pahinta tässä tiedotteessa oli se, että Duuman jäsen Mikhail Zapolev väittää Duumassakin käytettävän laittomia ohjelmistoja.

“The State Duma member Mikhail Zapolev claimed they use illegal software on Duma’s computers, too.”

Helmikuussa 2008 Aleksandr Ponosov erosi Koulun johtavasta asemastaan ja siirtyi Venäjän voittoa tavoittelemattoman yhteisön tutkijaksi, jonka tarkoitus on tutkia kuinka Avoimia ohjelmistoja voidaan käyttää hyödyksi kouluissa.
Tämän yhteisön rahoitus tulee talousministeriöltä, joka on luvannut 50 miljoonaa ruplaa kouluille suunnattujen avointen ohjelmistojen tutkimus ja kehitystyöhön.

Avoin lähdekoodi vaihtoehdoksi?

Hieman on jopa uutisoitu että Venäjällä oltaisiin siirtymässä koulumaailmassa avoimeen lähdekoodiin ja niihin ilmaisiin versioihin, jotta kouluilla olisi niihin varaa eikä vastaavia tapauksia syntyisi. Mikä on sitten todellisuus?
Venäjän hallinto ei ainakaan ole lämmennyt ajatukselle. Päinvastoin.

“Russian government wants no free software at school.
The main reason they give against using free software is that major applications are not supported by Linux. And that skills of using Linux (or any other alternative to patent license software) don’t meet business demands which young professionals face.”

Venäjän tietoliikenne ministeri Leonid Reiman (Joka on myös aktiivinen avoimen lähdekoodin puolestapuhuja) kertoo, että Venäjä valtiona lupaa kustantaa jokaiselle koululle lisenssit tarvituille ohjelmistoille on ne sitten Microsoftin tuotteita tai Adoben.
Tämä lupaus koskee vuoden 2008 alkua, jolloin jokainen koulu voi aloittaa lukukautensa laillisilla ohjelmistoilla. Lupauksen kustannuksiin Venäjän valtio on varannut rahaa 3,7 miljardia ruplaa.

Intel esitti hyväntekijää luovuttaessaan Venäjän kouluille 2500 kappaletta Classmate PC:tä.
Vaikka Classmate PC on yleensä toimitettu Mandriva Linuxilla varustettuna, on nämä 2500 kappaletta poikkeuksellisesti toimitettu Microsoftin Windowsilla varustettuna.
Samoin Lahjoitusrahastosta on tilattu kouluille miljoona kappaletta Asus Eee PC koneita Microsoft Windowsilla varustettuna.
Vaikka Asus Eee PC on myös tarkoitettu Linux koneeksi, on myös muille kuluttajille tullut nyt vaihtoehdoksi valita joko Windows versio tai Linux versio ko. koneesta.
Samaan aikaan Adobe ilmoittaa että Venäjä on tilannut kouluille yhteensä miljoona kappaletta Adoben tuotepakettia.
Laitekanta, investoinnit ja puheet ei ainakaa puolla yhtään Avoimeen lähdekoodiin siirtymistä.

Samaan aikaan myös Venäjän talousministeri myönsi 3 miljardia ruplaa koulujen ohjelmistolisensseihin. 1,9 miljardia ruplaa käytetään Microsoftin ja Adoben tuotteisiin.
Loput muiden valmistajien tuotteisiin.

Toisaalta:
Samaan aikaan Venäjän talousministeri myönsi 50 miljoonaa ruplaa tutkimus- ja kehitystyöhön, jossa tavoitteena on kehittää oma kouluille suunnattu Linux versio sekä sen päällä kehittää ohjelmistoja koulujen tarpeeseen.

Uutisointeja Suomesta:
ITViikko 1.8.2007 Venäjä vetää Linuxin esiin kouluissa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*