Tietokoneen sähkönkulutuksesta

Yleistä:

Moni on varmaan miettinyt paljonko tietokone kuluttaa sähköä vuodessa ja mitä tietokoneen käyttämä sähkö maksaa vuosittain.

Itseäni tämä kävi kiinnostamaan kun järestään arviolaskujen takia saimme maksaa tasauslaskussa aivan järjettömiä summia lisää ja normaali talomme sähkönkulutusarvio oli reilusti alle oikeaa kulutusta vaikka arvio oli jo huomattavasti suurempi, mitä normaalisti tämän kokoisessa talossa sähkönkulutus on.

Miten sitten aloitin. Kävin Lappeenrannan energialta lainaamassa mittarin, jolla saa mitattua sähkölaitteiden sähkönkulutusta. Yleensä sähkölaitokset lainaavat näitä mittareita ilmaiseksi kotitalouksille.

Artikkelin ei ole tarkoitus osoittaa varmasti, mitä tietokoneet kuluttavat sähköä. Siksi näin, koska koneen komponentit, näyttö ja muut oheislaitteet vaikuttavat paljonkin mitä mikäkin kokoonpano kuluttaa sähköä. Allaolevissa tiedoissa käy vain ilmi minun tietokoneideni sähkönkulutus, jota voi pitää suuntaa antavana.

Sähkön hintana käytin Lappeenrannan energian määrittelemää yleissähkön hintaa, joka 23.11.2004 oli 7,39 snt/kWh

Työkoneeni sähkönkulutus:

Työkoneellani teen joka päivä töitä ja koneeni keskusyksikkö on aina päällä 24h/7 päivää viikosta. Samoin käytän myös Seti@Homea jolloin koneeni prosessorin käyttö on aina 100%. Setin katkoksien aikana Boinc kuormittaa prosessoria.

Kokeilin myös erilaisilla ajoilla, miten esim. Seti vaikuttaa sähkönkulutukseen, kuin myös sen, jos koneen sulkee yöksi pois päältä.

Konekokoonpano jolla testit on suoritettu:
AMD Athlon XP 2600+, 1 GB Ram, 2 kpl kiintolevyjä (40 GB ja 120 GB), näytönohjaimena Atin Club radeon aktiivi jäähdytyksellä ja 2 kpl kotelotuuletinta.
Ulkoisina oheislaitteina Canonin Laser tulostin, kaiuttimet, ADSL modeemi/reititin ja 17″ litteä näyttö.

Koneessa ei ollut virransäästötoiminnot päällä minkään ajon yhteydessä.

Alla taulukossa erot, miten mikäkin vaikuttaa sähkönkulutukseen ja mitä ne maksavat.

Ajo Kulutus Hinta vuodessa
Ensimmäinen ajo yhden vuorokauden mukaan prosessorin käyttö 100%
Näyttö ja tulostin oli poissa päältä vain yön aikana.
3,900 kWh/1vrk1423,5 kWh/vuosi 105,20 €/Vuosi
Toinen ajo yhden vuorokauden mukaan ilman Setiä.
Näyttö ja tulostin oli poissa päältä vain yön aikana.
3,342 kWh/1vrk1219,8 kWh/vuosi 90,15 €/Vuosi
Kolmas ajo kesken.    
Neljäs ajo viikon mukaan, jossa käytin Setiä sekä työskentelin normaalisti jossa pyrin pitämään kaikki turhat laitteet pois päältä jos en koneen luona ollut, kuten näyttö ja tulostin. 22,00kWh/7vrk1114 kWh/Vuosi 84,54 €/Vuosi

Taulukon mukaisesti Setin käyttö maksaa työkoneellani n. 15€ vuodessa.
Sammuttamalla näytön ja tulostimen aina kun niitä ei tarvita, tippuu sähkönkulutus jonkin verran. Säästö ei ole huima, mutta varmasti sen mukainen, että kannattaa aina pitää sellaiset laitteet pois päältä, joita ei tarvitse.
Esimerkiksi itselläni on käytäntönä, että aina kun lähden koneen luonta pois, sammutan näytön aina virtakytkimestä. Tulostinta pidän päällä ainoastaa tulostamisen aikana.

Muut koneeni:

Kokeilin myös muilla koneillani Setin vaikutusta sähkön kulutuksessa. Alla olevissa testeissä on kulutusta mitattu ainoastaan keskusyksiköstä ilman mitään muita lisälaitteita.

Kone 1.
AMD Athlon 1800+, 512 Mt muistia ja 40 Giganen kiintolevy.

Ajo 24 h Kulutus Hinta vuodessa
Ensimmäinen ajo ilman Seti@homea 1,752 kWh/1vrk639,48 kWh/vuosi 47,26 €/Vuosi
Toinen ajo käyttäen Seti@Homea 2,028 kWh/1vrk740,22 kWh/vuosi 54,70 €/Vuosi

Eli ylläolevan taulukon mukaan Setin ja Boincin Käyttö maksaa kyseisellä koneellani
n. 7,50 €/vuosi

Kone 2.
AMD Duron 800, 256 Mt muistia ja 40 Giganen kiintolevy.

Ajo 24 h Kulutus Hinta vuodessa
Ensimmäinen ajo ilman Seti@homea 1,355 kWh/1vrk494,58 kWh/vuosi 36,55€/Vuosi
Toinen ajo käyttäen Seti@Homea 1,495 kWh/1vrk545,68 kWh/vuosi 40,33 €/Vuosi

 

Eli ylläolevan taulukon mukaan Setin ja Boincin Käyttö maksaa kyseisellä koneellani
n. 4 €/vuosi

Setin vaikutus sähkönkulutuksessa on siis kolmella koneellani n. 26,50 €/vuosi.

Kuten ylläolevista ajoista voi huomata, tietokoneen tehonkasvu nostattaa myös huomattavastikin sähkönkulutusta. Jopa kolminkertaiseksi.

Vertailuksi:

Jotta saa jonkinlaisen kuvan mitä tietokoneet kuluttaa sähköä, niin ajattelin vielä kokeilla toisen “harrastuksen” viemää sähkönkulutusta. Nimittäin Akvaarion.

Ajossa on otettu kohteeksi 200 litrainen akvaario, jossa on myös vedenlämmitin, vedensuodatin ja kaksi loisteputkivalaisinta jossa valaisin on ajastimen takana.

Ajo on tehty yhden vuorokauden mukaisella kulutuksella josta kulutus ja hinta on laskettu koko vuodelle.

Ajo 24 h Kulutus Hinta vuodessa
Kaikki laitteet akvaariossa mukana 2,892 kWh/1vrk1055,6 kWh/vuosi 78,00 €/Vuosi

One comment

 1. Terve.

  Mielenkiintoinen asia tää tietokoneen sähkönkulutus. Olen jo n. 15 vuotta pitänyt faktoja excel-taulukossa, tosin ilman historiatietojen keräämistä. Katson vain miten vaikuttaa sähkölaskuun silloin tällöin ja varsinkin hintojen muuttuessa. Asuinpaikkana Helsinki… ja taulukon soluissa löytyy… Yhteen annan esim. sähkön myyntihinnan + siirtohinnan + veroprosentin tuoman vaikutuksen – kaikki erikseen jotta näkee mikä on mikä kun noihin muutoksia tulee, kuitenkin yhteensä näistä tekijöistä laskettuna kokonaisyksikköhintaan. Tällä erää ostan sähkön (eli myyntiosuuden) KSS energialta, vihreänä samantien koska hinnaltaan yhtä “edullista” kuin muukin edullisin. Olen huomannut että tässä kyllä se paljon puhuttu kilpailuttaminen kannattaa, mutta se siitä.
  Ja… tosiaankin desktop mallinen tietokone kuluttaa melko määrän, Setiä jne. käyttämällä vielä aina maksimit tai lähes prosessointitehon ollessa alituiseen korkealla. Näissä tosin käytän keskiarvoa noin yleensä satunnaisista mittausarvoista, ja koko taulukkoni tuntuu pitävän varsin tarkkaan yhtä sähkölaskun mukaisen talouden sähkönkulutuksen mukaankin. Paikalliset sähkölaitokset kun ovat lainanneet mittareita kuluttajille niin kauan kun muistaa jaksan olen silloin tällöin laitteiden uusiutuessa aina välillä mittauttanut uudet arvot, myös valmiustiloille jne. niissä laitteissa joissa käytössä. Yhteenlaskettuna noistakin tulee ihan kohtalainen kertymä, parikymmentäkin pientä “aina päällä laturia” tai laitteen omaa standby -tilaa niin kyllä sekin vaikuttaa.
  Mitä itse olen asiaan vaikuttaakseni tehnyt? Pääpöytäkoneeni äskettäin hajottua (ilmeisesti vain sulake mennyt virtalähtestä, mutta mikä sen aiheutti, se pitänee tutkia) laitoin verkon keskuskoneeksi läppärin jossa isoimmat ulkoiset kiintolevyt ovat jaettuina resursseina kiinni. Ne näyttävät kuluttavan lepotilassa nollaa, ja läppärikin hyvin vähän verrattuna desktop -malliin. Läppärin kyllä välillä suljen jos tiedän ettei sille suoranaista käyttöä ole eikä tiedostojaolle, saati että sen äkkiä tarvitsisi saada päälle. Puhelimestakin kun pääsee äkkinäinen nettiin sähköposteja kuittailemaan jos sikseen tulee.
  Päähuomio kuitenkin kiteytettynä: pöytäkoneen vaihto läppäriin (3 kpl käytössä enemmän tai vähemmän perheessä itsellä tai jaettuina eri käyttäjille) ja yksi pöytäkoneista vain pojalla käytössä, joka sulkee sen milloin päälläolo tarpeetonta, on kummasti muuttanut kulutuskäyrän ilmettä – ja oheislaitteet käytössä vain tarpeen mukaan kullakin koneella.
  Enemmänkin kun nämä käyttötottumusasiat asuvat korvien välissä, on kohta johon tulisi vaikuttaa kuluttajan pään sisällä… 🙂

  Yt. Kim Pettersson, jas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*