InnoSetupin esittely

InnoSetup on JRsoftwaren (Jordan Russel’s Software) tekemä ohjelmisto, jolla saa paketoitua tehtyjä ohjelmistoja yhdeksi tai useammaksi asennustiedostoksi.
Ohjelma on täysin ilmainen ja myös lähdekoodit on ladattavissa Delphille.

InnoSetupin ulkoasuInnoSetupin ulkoasu ja käyttö on hyvin yksinkertaista.
Käytännössä InnoSetup käyttää omaa scriptikieltä, jolla määritellään mitä asennusohjelman tulee tehdä.
Scriptikieli on hyvin yksinkertaista ja scriptin värikoodaus tuo helpotusta itse scriptikoodin kirjoitukseen, jolloin välttyy suurimmilta virheiltä.

Jos Scriptikieli ei ole tuttua, on ohjelman mukana SetupWizard, jossa “velho” kyselee ohjelman asennuspaketin tekoon tarvittavat kysymykset, joiden perusteella luodaan valmis käytettäväksi sopiva scripti.

Ohjelma sopii siis millä tahansa tehdyn ohjelman asennuspaketin tekoon. Välttämättä sen ei tarvitse edes olla ohjelma, vaan vaikka jonkun muunkin tiedoston tai tiedostojen levittämiseen se käy aivan yhtä hyvin.

Oletusarvoisesti ohjelma tekee Englanninkielisen asennuspaketin. Ohjelmaan voi kuitenkin ladata myös suomenkielisen käännöksen, jolloin ohjelman saa tekemään asennuspaketin suomenkieliseksi.
Suomennoksen on tehnyt Antti Karttunen, jonka kotisivuilta löydät suomennokset eri InnoSetup versioille.
Kaikki InnoSetupille tehdyt eri suomennokset löydät myös JRsoftwaren sivuilta.

Suomennokset voit ottaa käyttöön joko muuttamalla Default.isl tiedoston suomennoksella tehtyyn .isl päätteiseen tiedostoon. Jos haluat kuitenkin säilyttää englanninkielisen kielipaketin, niin voit Scriptissä määritellä mitä kielipakettia milloinkin haluat käyttää. Jos et määrittele, niin oletuksena kieli on englanti.
Scriptissä voit määritellä käytettävän kielipaketin seuraavanlaisilla riveillä.

[Setup]
MessagesFile=compiler:MyTranslation.isl

Jossa korvaat “MyTranslation.isl” tiedoston sillä, jota kielipakettia haluat käyttää.

Kielipaketti ei kuitenkaan tee aivan kaikkea suomenkieliseksi, joten muutamia kohtia on muutettava suoraan itse scriptistä. Onneksi ne jäävät kuitenkin vain muutamaan, jolloin mitään suurempia muutoksia ei joudu tekemään.

InnoSetuppiin on saatavilla erillisiä lisukkeita. Yksi hyvinkin suosittu on IStool, joka helpottaa scriptin tekemistä huomattavasti. IStooliin ei ole tällä hetkellä suomenkielistä pakettia, mutta ohjelmaan on saatavilla erillinen Transtool, jolla suomennoksen voi tehdä itsekin. Kielipaketti ei vaikuta itse tehtävään pakettiin, vain ohjelman valikkoihin ja näin ollen ohjelman käyttöön tuo helpotusta.

IStool on varsinkin Visual Basic koodaajille hyvä lisätyökalu, koska ohjelma pystyy tekemään Visual Basicin paketointityökalun *.lst tiedostosta suoraan InnoSetuppiin sopivan scriptin. Näin ei tarvitse itse huolehtia siitä, että kaikki tarpeelliset tiedostot tulevan mukaan, joskin lopullisen scriptin tarkistaminen on suotavaa.

InnoSetuppiin on saatavilla myös paljon muitakin lisukkeita, kuten Internet tuki, jolloin asennuksen voi tehdä suoraan internetistä, ilman että ensin paketti ladattaisiin ja asennettaisiin erikseen. Näistä lisää kuitenkin seuraavissa oppaissa. Eiköhän tällä pääse jo alkuun. Ohjelman mukana tulee kattava helppitiedosto, jossa on kerrottu ohjelman erilaisista toiminnoista scriptiesimerkkien kera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*